РОЗВИТОК СІМЕЙНИХ ФОРМ ВИХОВАННЯ НА ТЕРИТОРІЇ ТАРУТИНСЬКОЇ СТГ

Друк

Діти, які втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання.  Усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, патронат – це сімейні форми виховання, які оточують її родинною атмосферою.

Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитину на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Опіка та піклування – влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – це сім’я, яка взяла на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб.

Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

В службі у справах дітей Тарутинської селищної ради на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебуває 47 дітей: 14 - це діти-сироти, 33 – діти, позбавлені батьківського піклування. З вищевказаної категорії дітей, до сімейних форм виховання влаштовано 34 дітей під опіку, піклування; 6 дітей в прийомні сім’ї; 7 дітей до дитячого будинку сімейного типу.

З метою профілактики бездоглядності, безпритульності та правопорушень серед дітей, протягом поточного року службою у справах дітей проведено 35 профілактичних рейдів по населеним пунктам громади, під час яких обстежено умови проживання 39 сімей, у тому числі сім’ї опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. За результатами перевірки встановлено, що законними представниками створені належні умови для утримання, виховання та розвитку дітей.

В виїздів в населені пункти громади проводилися бесіди з мешканцями щодо популяризації сімейних форм виховання.

В Тарутинській районній філії Одеського обласного центру зайнятості проведено зустріч з громадянами, які перебувають у центрі на обліку, з метою популяризації послуги патронату та пошуку кандидатів у патронатні вихователі.

Протягом 2024 року на території Тарутинської територіальної громади створені 3 прийомні сім’ї, в яких виховуються 5 дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 1 родина перебуває на обліку, як кандидати в усиновлювачі.

Службою у справах дітей Тарутинської селищної ради постійно проводиться робота щодо розвитку сімейних форм виховання на території громади.

 

Bookmark the Постійне посилання.

Без коментарів.